Naprapat Titti Lilje
Behandling - Forskning - Utbildning 

Vanliga symptom och behandling

 Mina patienter är i alla åldrar, från 9-94 år och kommer från alla typer av yrken och idrotter. De besvär jag behandlar är bland annat ryggskott, nackspärr, yrsel, spänningshuvudvärk, frusen skuldra/axelbesvär, tennisarmbåge, höftsmärta, spänning/smärta/domningar som strålar ut i axel/arm/hand, eller i ben/fot, bäcken/svanskotebesvär (även behandling under och efter graviditet) och olika typer av tyngre och lättare arbets- och idrottsskador. Jag gör även undersökningar och korrigeringar i förebyggande eller rehabiliterande syfte.

 

 

Behandlingen

Allra först får patienten berätta om sina besvär (när det gör ont, var, på vilket sätt och hur ofta), svara på frågor gällande utlösande aktiviteter, träning, medicinering, röntgen och tidigare besvär och behandling. Innan själva behandlingen görs olika typer av tester, som till exempel reflexer, styrke- och sträcktester. I de allra flesta behandlingar börjar man med massage, behandling av "triggerpunkter" och stretching. Om rörelsen i en eller flera specifika leder är inskränkt så behandlas dem med så kallad mobilisering eller manipulation. Behandlande ultraljud eller TENS (retström) kan också behövas och behandlingen avslutas alltid med en förklaring av besvären, instruktion om hemövningar, eventuella restriktioner och bokning av återbesök. Till en början är det bra att avstå från de aktiviteter eller rörelser som utlöser smärta, men när den biomekaniska behandlingen haft effekt så kan patientens fysiska aktivitet trappas upp igen.

Det finns alltid tid för patienten att ställa frågor och oftast får man med sig en skiss på de övningar man ska göra hemma. Övningarna brukar vara få (mellan en och tre), men specifika och effektiva och de är en viktig del av rehabiliteringen. Den beräknade behandlingstiden för det första besöket är 45 minuter och för återbesök 30. Man når bäst resultat av behandlingen om man kan vila från fysisk aktivitet samma dag som man fått behandling.